Chyba wszyscy słyszeli o torcie Piramida (Monastryska Izba)!
Trudno zapomnieć o tej śnieżnobiałej zjeżdżalni rurek z wiśniami pod kremowym futrem. Ale nie każdy lubi go piec, bojąc się, że zajmie to dużo czasu. Spieszymy się, aby zadowolić wszystkich, którzy myśleli, że łatwiej kupić: rurki w śmietanie to niesamowicie proste danie, jeśli używasz gotowego ciasta.
Ponadto wcale nie trzeba robić ciasta dla dziesięciu osób. Niezależnie od tego, czy jest to wizyta przyjaciela, czy po prostu rodzinny obiad, wystarczy kilka rurek, aby rozkręcić imprezę. Tylko nie zapomnij naszych wskazówek dotyczących rozmrażania gotowego ciasta.
Nasz przepis wykorzystuje ciasto francuskie bez drożdży. W tradycyjnym preferowany jest piaskowy. I tak i tak deser okazuje się bardzo smaczny.
Składniki:
500 g ciasta francuskiego
500 g wiśni
300 ml kwaśnej śmietany
1 puszka mleka skondensowanego
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Przygotuj swoje składniki. Najpierw należy rozmrozić ciasto, podobnie jak wiśnie. Lepiej zostawić wiśnie w durszlaku, aby spuścić sok.
Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na 6-8 kawałków. Umieść wiśnie w każdym rzędzie i zwiń.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż rurki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Umieść słomki na tacy i lekko ostudź. Użyj blendera, aby dobrze wymieszać skondensowane mleko, śmietanę i cukier. Napełnij tuby tym kremem.