Z tanich składników, bogata w witaminy i błonnik: Pyszna sałatka, która jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna.

Przepis na chrupiącą i smaczną sałatkę, nadającą się również jako lekki obiad, o którym niewiele osób wie.

Składniki:

  • 300-400 g białej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 300-400 g czerwonej kapusty
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 zielone jabłko
  • 1 marchewka
  • sok cytrynowy
  • sól
  • czarny pieprz

Sos:

  • 80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 40 g majonezu (idealny domowy majonez bez oleju )
  • 30 g musztardy
  • 1 ząbek czosnku

Pieczywo:

  • 1 chleb lub bagietka
  • koperek
  • pietruszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekaj kapustę na talerzu i włóż do większej miski. Następnie dodaj posiekaną cebulę, czerwoną kapustę i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę.

Następnie do mieszanki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, jabłka i grubo startą marchewkę. Wyciśnij 1/2 cytryny i polej sokiem.

Do małej miski dodaj śmietanę, majonez, musztardę i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i wymieszaj.

Sałatkę posyp solą i czarnym pieprzem, polej sosem i wszystko dobrze wymieszaj. Chleb lub bagietkę pokrój w cienkie kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Plastry polać oliwą i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Drobno posiekaj koperek z pietruszką i wrzuć do małej miski.

Następnie dodaj oliwę, starty czosnek, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj. Mieszankę dokładnie ucieramy na opiekanych kromkach chleba i możemy podawać z sałatką.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!