Nigdy więcej tłuszczu na filtrze: Prosta wskazówka dotycząca czyszczenia okapu bez szkodliwej chemii.

Nie martw się o skomplikowane czyszczenie filtra okapu. Dzięki tej metodzie z tłuszcz sam się rozpuści!

Okap jest coraz bardziej potrzebny, zwłaszcza w dobrze wentylowanych kuchniach, gdzie często jest gotowane. Bardzo dobrze pochłania parę wodną i tłuszcze, ale także kurz czy zapachy.

Dlatego wskazane jest czyszczenie filtrów raz w miesiącu z okapu, który jest pokryty tłuszczem i kurzem. Filtry można wyczyścić w kilka minut, bez większego wysiłku przy użyciu najtańszych składników z kuchni. Osadzający się na filtrach aluminiowych tłuszcz i kurz można usunąć sodą oczyszczoną, która zmiękcza i odtłuszcza osady.

Regularnie sprawdzaj filtr

Okapy z metalowymi filtrami są najtrwalsze i najłatwiejsze w utrzymaniu czystości. Po kilku tygodniach mogą wydawać się czyste na powierzchni, ale wewnątrz gromadzi się tłuszcz i brud. Dlatego dobrze jest je regularnie sprawdzać i usuwać tłuszcz. Ta metoda jest bardzo prosta i możesz to zrobić bez szkodliwej chemii!

Przygotowanie:

Ostrożnie wyciągnij filtr z okapu i umieść go na blasze do pieczenia. Teraz posyp filtr 1 łyżką sody oczyszczonej. Przegotowaną wodą z czajnika zalewamy filtr.

Umieść filtr tak, aby był zanurzony w roztworze sody oczyszczonej i wrzącej wody.  Pozostaw na 15 minut.

Po tym czasie na filtr wlej Coca Colę i garść sody oczyszczonej.

Pozostaw na kolejne 15 minut. Po tym czasie wystarczy przepłukać filtr pod bieżącą wodą.

Filtr będzie czysty nawet bez wysiłku.

Jeśli warstwa brudu jest stara i przyschnięta…

Bardzo zabrudzony filtr należy gotować w dużym garnku wraz z połową opakowania proszku do pieczenia. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień i pozwól proszkowi do pieczenia działać. Doskonale usuwa plamy.

W razie potrzeby wymień wodę i ponownie ugotuj filtr z proszkiem do pieczenia, aż wszystkie zanieczyszczenia się rozpuszczą. Wyjmij filtr z gorącej wody i miękką szczotką wyczyść metalową siatkę z ostatnich śladów brudu, a następnie spłucz ciepłą wodą. Nie wylewaj do zlewu brudnej wody, w której gotował się filtr, ryzykujesz zatkanie rury odpływowej!

Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!