Szybkie, tanie i pyszne: Czekoladowe kule Margot, które wszyscy uwielbiają.
3 634
Pyszna i szybka czekoladowa uczta inspirowana batonami Margot. Są doskonałe i wspaniale będą się wyróżniać na świątecznym stole.
Składniki:
60 g masła
50 ml wody
100 g mleka w proszku
50 g cukru z kaszy manny
50 g wiórek kokosowych + do posypania
orzechy laskowe
2 batony Margot (1 szt. = 100 g)
Polewa:
Posiekane orzeszki ziemne lub orzechy włoskie
Czekolada i trochę płatków czekoladowych
Pojemnik:
papierowe lub silikonowe babeczki
Przygotowanie:
W garnku na małym ogniu wymieszaj wodę, masło i cukier aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
Kroimy lub ścieramy batoniki Margot. Dodaj do tej mieszanki razem z mlekiem w proszku i wiórki kokosowe . Pozostaw na ogniu i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć. Z tak przygotowanego ciasta robimy kulki. Orzech włóż do środka.
Przygotuj lukier:
W misce rozpuść czekoladę z płatkami czekoladowymi. Gdy masa będzie płynna, dodaj posiekane orzechy. Następnie zamaczamy kulki w tej polewie.
Niech stwardnieje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podajemy w ozdobnych foremkach papierowych lub silikonowych. Smacznego!