Przygotowane w ten sposób, są prawdziwym hitem na moim stole: Pulpeciki zapiekane z serem.
1 469
Pulpeciki zapiekane z serem w tym obłędnym sosie, przygotujesz w zaledwie 30 minut. Idealne, szybkie danie dla wszystkich ceniących swój czas i miłośników mięsnych pulpecików, zapiekanych w piekarniku. Sprawdź, czy będą prawdziwym hitem również na Twoim stole…Do dzieła!
SKŁADNIKI:
400 g mięsa mielonego
mozzarella
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz, majeranek, bazylia, pietruszka
Składniki na sos:
300 – 500 ml przecieru pomidorowego
250 – 300 ml śmietany 18%
natka pietruszki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mielone mięso z cebulą, pokrojoną w drobną kostkę, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem lub innymi, ulubionymi przyprawami do smaku. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj małe kulki. Teraz poukładaj pulpeciki w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek, zachowując między nimi odstęp.
Na każdej, mięsnej kulce ułóż kawałek mozzarelli. Przygotuj sos. W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej przygotowanym sosem pulpeciki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut.
Smacznego !
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]