Oto, co pokazały najnowsze eksperymenty: Bakterie rosną tam szybciej niż w laboratorium.
1 805
Bakterie w kuchni rosną w zastraszającym tempie. Jest to niestety naukowy fakt. Eksperymenty, które były do tej pory przeprowadzane na całym świecie potwierdziły powyższe stwierdzenia.
Jednym z badań było to przeprowadzone przez naukowców z Duke University, którzy sprawdzili podatność gąbek na skażenie drobnoustrojami. Najgorszą kwestią, która wynika z tych badań, jest to, że nie ma dobrych wiadomości. Dlaczego jednak bakterie tak dobrze na gąbkach?
Według naukowców przyczyną takiego stanu rzeczy są interakcje pomiędzy różnymi szczepami bakterii. Niektóre bakterie nie potrafią żyć w izolacji, inne natomiast znoszą to bez problemów.
Gąbka dzięki faktowi, że są tam bardzo różne gatunki bakterii to jest nawet lepsza niż szalka Petriego. Gąbka dzięki faktowi, że przypomina glebę czy też ludzkie jelita mając przestrzenie o różnych rozmiarach, jest świetnym miejscem na rozmnażanie się bakterii…