Tak przechowuję winogrona z ogrodu nawet rok! Są nawet smaczniejsze niż świeże.

Zimą nie ma zbyt wielu owoców, które można dodać do deserów.

Słodkie potrawy, które przygotowujesz, nie powinny w rezultacie ucierpieć. Dlatego opłaca się myśleć z wyprzedzeniem i przygotowywać się już latem. Przygotuj winogrona na zimę według tego przepisu, wtedy Twoje desery, nawet w najzimniejszej porze roku, będą jak promyk słońca.

Do takiego przygotowania można wziąć winogrona dowolnej odmiany. Odpowiednie są zarówno białe, jak i niebieskie winogrona, z pestkami lub bez. To zależy od Ciebie. Wiedz, że w każdym razie wynik będzie niesamowicie smaczny!

Jak przygotować winogrona na zimę?

Jeśli twoje winogrona są już bardzo słodkie, sam dostosuj ilość cukru dodawanego do pojemnika. W takiej sytuacji zalecamy również dodanie do winogron jeszcze 2 plasterków cytryny. W ten sposób nadasz temu pachnącemu przysmakowi delikatną kwasowość i cytrusowy posmak.

Składniki:

  • Białe winogrona 1 kg
  • Ciemne winogrona 1,5 kg
  • Cukier 4 łyżki
  • Woda w razie potrzeby

Przygotowanie:

Dobrze wypłucz winogrona pod bieżącą wodą. Oddzielamy jagody od łodygi. Dokładnie umyj słoiki. Wypełnij je po brzegi winogronami. Do każdego pojemnika wsyp łyżkę cukru. Napełnij wodą o temperaturze pokojowej. Umieść ręcznik na dnie garnka. Następnie rozłóż słoiki tak, aby się nie stykały. Przykryj je pokrywkami.

Wlej wodę o temperaturze pokojowej. Przenieś do płomienia. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Następnie wyjmujemy słoiki. Teraz odpowiednio przymocujemy pokrywki. Odwracamy je do góry nogami.

Zawiń w koc i ostudź całkowicie. Z takiego preparatu uzyskuje się bardzo smaczne owoce. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!