Ekspresowe w przygotowaniu ogórki z miodem. Ogórki te dobrze przygotować kilka godzin przed podaniem. Przepis.

Te ogórki z miodem idealnie nadadzą się na wakacyjnego grilla. Są przekąską, która zawsze jako pierwsza znika ze stołu.

Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na przepyszną ogórkową przekąskę. W naszym domu nazywamy ją „Pod szaszłykiem”.  Aby ją przygotować wystarczy zamarynować ogórki z musztardą i miodem. Poznaj tą najsmaczniejszą przekąskę grillową. Gwarantuję Ci, że to ona jako pierwsza zniknie ze stołu.

Przepis jest banalnie prosty. Dodatkowo nie zajmuje prawie w ogóle czasu. Wszyscy wiemy, ile pracy jest podczas organizacji przyjęcia grillowego. Ogórki przygotowane według tego przepisu są cudownie chrupiące. Dodatkowo pachną lekkością i wspaniałą świeżością.

Miodowe ogórki

Potrzebujemy:

  • pół kg ogórków
  • 25 ml wody
  • 25 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżkę musztardy Dijon
  • 1 łyżkę miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę octu
  • 1 łyżkę soli
  • 1 papryczkę chilli
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie:

Rozpocznij od umycia ogórków. Następnie pokrój je na grube plastry. Nie obieraj ogórków!

Papryczkę chill i koperek drobno posiekaj. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu nabierze mocy.

Do dużej miski włóż pokrojone ogórki, papryczkę oraz czosnek i koperek. Wszystko razem wymieszaj.

Do miski z warzywami wlej wodę i olej. Znów zamieszaj.

Dodaj także musztardę, ocet i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ogórki przykryj dokładnie folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum półtorej godziny. Pamiętaj aby w czasie schładzania ogórki zamieszać około 2-3 razy. Po ostatnim mieszaniu schładzaj całość jeszcze przez około dwie godziny.

Po tym czasie chrupiąca sałatka grillowa z ogórków będzie gotowa.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!