Poniżej znajdziesz recepturę na tanią i błyskawiczną przekąskę z cukinii – roladki z jajkiem i serem.
Kto powiedział, że przygotowanie przekąski musi być trudne lub zajmować wiele czasu? No właśnie.
Dlatego dzisiaj pokażemy sprawdzony sposób na to, jak szybko i sprawnie przygotować pyszną roladę z cukinii. Nie potrzeba do tego wiele składników ani czasu. Zawsze wychodzi i trzeba przyznać, że smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- 1 cukinia
- Ser w plastrach 150 g
- 4 jajka
- Sól, pieprz
- Olej
Wykonanie:
Na początek myjemy dokładnie cukinię. Możemy ją obrać, jeśli jest stara, ale nie ma zupełnie takiej konieczności. Odcinamy końcówki, a następnie ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Startą cukinię bierzemy partiami do rąk i odciskamy z nadmiaru wody. Możemy to tez zrobić z wykorzystaniem gazy lub sita o drobnych oczkach.
Cukinię przekładamy na patelnię i krótko smażymy. Mieszamy ją przez cały czas i nie pozwalamy, by przywarła do dna.
Odstawiamy cukinię na bok, by nieco przestygła.
Jajka myjemy lub wyparzamy i wbijamy kolejno do miski. Dodajemy sól i pieprze oraz opcjonalnie ulubione przyprawy.
Dodajemy cukinię z patelni i całość dokładnie mieszamy, by powstało nam ciasto.
Na patelnię dodajemy olej i wylewamy całą zawartość miski. Smażymy to jak klasyczny naleśnik. Możemy go także przykryć lub obrócić po zarumienieniu z jednej strony.
Naleśnik przekładamy na papier do pieczenia. Układamy na nim ser i zawijamy w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia. Roladę możemy pokroić na kawałki i podawać do stołu.
Nie jest to jednak jedyny sposób na te roladę. Tak, może stać się doskonała przekąską podczas spotkania z przyjaciółmi. Ale równie dobrze możemy ją wykorzystać w zupełnie inny sposób. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą mieć ją jako dodatek do obiady.
Równie dobrze można bowiem zrobić mniejsze naleśniki i podawać do obiadu jako zwykła roladę. Kawałki rolady za to możemy moczyć w ulubionym sosie, podawać na chlebie już jeść jako zupełnie oddzielnie danie. Wszystko zależy od naszej własnej wyobraźni i pomysłu.
Kuchnia to miejsce dla osób, które nie boją się eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy. Niektóre z nich mogą wydawać nam się na pierwszy rzut oka dosyć skomplikowane, ale inne od razu nam przypadną do gustu. W takim razie powodzenia i…