Przepyszne bułeczki po turecku – każdy się zajada. Każda gospodyni musi znać ten przepis
3 301
Bułeczki są przepyszne i zdecydowanie każdy poprosi o dokładkę kolejnego.
Są szybkie i proste w wykonaniu, a co ważne – nie trzeba do nich przygotowywać wcześniej drożdży. Świetnie smakują z nadzieniem twarogowym. Nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem.
Składniki:
60 gram oleju słonecznikowego,
12 gram proszku do pieczenia,
430 gram mąki pszennej,
3 jajka,
100 gram masła,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
100 ml kefiru,
15 ml octu,
250 gram bryndzy.
Na początku wymieszać sól, cukier, kefir oraz ocet. Dodać do tego 1 żółtko i 2 białka jak również proszek do pieczenia. Do tej samej miski należy przesiać mąkę i w między czasie ugniatać ciasto.
Swoją konsystencją ciasto powinno być elastyczne i miękkie, a także powinno dobrze odchodzić od ręki, co oznacza, że jest dobrze wyrobione. Przygotowane ciasto rozwałkować w rolkę, podzielić je na części, a do każdej dodać nadzienie. Wystarczy widelcem dokładne wymieszać ser z dodatkiem jajka.
Każdy kawałek ciasta wystarczy dokładnie obsypać z każdej strony mąką i rozgnieć ten mały kawałek, żeby uzyskać mniejszy. Na środek każdego z nich wyłożyć porcję nadzienia. Wszystkie rogi ciasta złączyć.
Bułeczki ułożyć na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jajka i na każdym z nich zrobić nacięcie. Piec 30 minut w 200 stopniach.
Bułeczki powinny być zarumienione, miękkie i puszyste. Rozpływają się w ustach. Smacznego!