Składniki na klopsiki:
Składniki na sos:
Dodatkowe składniki:
Na rozgrzaną patelnie z olejem, wsyp sypki ryż.
Krótko podsmaż uważając, aby nie spalić ryżu. Gdy ryż lekko się zarumieni, dodaj 200 ml wody, doprowadzając do wrzenia. Gotuj do zredukowania wody do zera na średnim ogniu, czyli aż cała woda wyparuje.
Kapustę pekińską drobno posiekaj i włóż do miski. Wlej 400 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj kapustę. Odstaw na razie na bok.
Cebulę pokrój w drobną kostkę oraz wymieszaj z 500 gram mielonego mięsa.
Do mięsa dodaj odciśnięta z wody kapustę pekińską. Przypraw do smaku ulubionymi przyprawami oraz 1 łyżeczką soli.
Wbij jedno jajko oraz dodaj ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ulep kotlety.
Piekarnik nastaw na 190°C, a blachę wysmaruj olejem.
Każdego kotleta obtocz w tartej bułce i połóż na blaszce. Piecz około 20 minut.
Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj startą marchewkę i smaż przez 5 minut.
Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, 500 ml wody i 200 gram kwaśnej śmietany. Doprowadź do wrzenia oraz duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.