Sposób na duszone, soczyste mięso – Gospodyni radzi

Przygotowanie duszonej wołowiny tak, aby była miękka i soczysta, może być trudnym zadaniem.

Na szczęście dzięki temu przepisowi już nigdy nie będziesz mieć z tym problemu! Sos jogurtowy z pieczarkami doskonale komponuje się z delikatnym mięsem, a dodatki takie jak kasza czy ziemniaczane puree dopełnią całości.

Oto potrzebne składniki:

  •  50 g masła,
  •  2 cebule,
  •  300 g pieczarek,
  •  600 g wołowiny,
  •  500 ml wody,
  •  łyżka musztardy,
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  •  200 ml mleka,
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  tymianek i sól do smaku.

Cebulę kroimy w półpierścienie, a pieczarki w dość grube plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki i cebulę.

Mięso kroimy w niewielką kostkę, dorzucamy do cebuli i pieczarek i smażymy przez około 10 minut. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy i tymianek, po czym całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut na średnim ogniu.

Gdy mięso zmięknie, dolewamy mleko i jogurt i solimy do smaku. Podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Tak uduszone mięso świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków lub kaszy podczas rodzinnego obiadu. Warto również poeksperymentować nieco z sosem i zamienić pieczarki na inne, ulubione grzyby.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!