Mogę je piec nawet codziennie: przepyszne ciasto ze śmietaną – takie proste i tak smaczne.
13 492
Niezwykle pyszny i pachnący domowy deser. Przepis jest bardzo prosty, a smak niesamowity. Na pewno spodoba Ci się ten kremowy ptyś! A Twoi goście będą prosić o zdradzenie przepisu!
Potrzebujesz:
Ciasto:
żółtka – 4 szt.
cukier – 100 g
masło – 130 g
mąka – 350-400 g
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Nadzienie:
białka – 4 szt.
cukier – 130 g
śmietana (18%) – 400 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
skrobia kukurydziana – 3 łyżki
wiśnie 100 g + 1 łyżeczka skrobi
Przygotowanie:
Wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, dodaj miękkie masło, ponownie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Podziel je na 2 części (jedną nieco większą od drugiej).
Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubij mikserem w pianę, stopniowo dodawaj cukier (130 g).
Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię.
Delikatnie mieszaj, aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią.
Wyłóż spód formy (30 * 32 cm) papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż równo na dnie, wygładź je.