Egipskie ziemniaki to danie, które zasmakuje nawet najwybredniejszym osobą. Zaskakuje swym smakiem i sprawia, że rodzina poprosi o dokładkę.

Egipskie ziemniaki to bardzo ciekawe danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Z całą pewnością każdy będzie prosił o dokładkę.

Zaletą tego dania jest to, że jest bardzo sycące i do przygotowania ze składników, które są bardzo łatwo dostępne i lubiane przez prawie wszystkich. Ziemniaki przygotowane w ten sposób są po prostu najlepsze na świecie. Warto je spróbować i przygotować. Zapraszamy do poznania tego wyjątkowego przepisu.

Niezbędne składniki

  • kilogram ziemniaków
  • 2 łyżeczki oleju
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 200 mililitrów soku pomidorowego lub mały przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • ser do posypania
  • 2 cebule pokrojone w kółka

Jak przygotować?

Zaczynamy od posmarowania blachy olejem. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie kółka. Układamy je jako pierwszą warstwę przygotowywanej potrawy. Następnie bierzemy mięso mielone i układamy je na ziemniakach. Następna warstwa powstaje z cebuli.

Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku. Na to kładziemy górną warstwę ziemniaków. Do tego dodajemy jogurt wymieszany z sokiem pomidorowym. Doprawiamy po raz kolejny, lekko kropimy oliwą i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni pod przykryciem z folii.

Po około 30 minutach zdejmujemy folię i danie posypujemy serem. Po rozpuszczeniu sera danie jest gotowe do jedzenia. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!