Kremowy budyń bez mąki – Obłędny smak – Ten przepis to mistrzostwo.

Skrobia jest powszechnym składnikiem słodkich wypieków. Ale w przypadku deserów bezglutenowych przygotowywanych bez dodatku mąki nadzienie musi być odpowiednie. Proponujemy zrobić budyń na bazie słodkiego sosu angielskiego.

Krem bezglutenowy, bez mąki i skrobi, okazuje się bardzo delikatny. Można go stosować jako warstwę różnych deserów, także dietetycznych. Może być również serwowana jako samodzielne danie. Jeśli chcesz ugotować sos angielski, nie używaj w ogóle oleju i zmniejsz ilość cukru do 50 g.

Składniki:

  • 1-2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 120 g masła

Przygotowanie:

Ubij jedno duże jajko lub dwa mniejsze trzepaczką z cukrem zwykłym i waniliowym. Wystarczy ubić, aż cukier się rozpuści.

Podgrzej mleko do temperatury 35-40 stopni i stopniowo wlewaj do niego mieszankę jajeczną, mieszając trzepaczką.

Ciągle mieszając, gotuj masę, aż zgęstnieje. Następnie dodaj kostki zmiękczonego masła, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.

Pozostaw masę do ostygnięcia, aby w tym czasie nie utworzyła się na wierzchu skórka, przykryj powierzchnię kremu folią spożywczą. Następnie przelej deser do miski lub słoika.

Przygotowaną masę możesz wykorzystać od razu, lub możesz przechowywać ją w lodówce do dwóch dni, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Taki budyń doskonale nadaje się na warstwę ciasta napoleońskiego, klasycznego miodowego ciasta, a także do nadziewania ciast, eklerów, itd.

Dodaj przepis do zakładek i udostępnij go znajomym w sieciach społecznościowych!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!