Szybkie ciasto naleśnikowe w butelce – Ten przepis to mistrzostwo – Oto Instrukcja przygotowania.

Rzadko spotyka się osobę, która odmawia naleśnika, zwłaszcza z nadzieniem.

Ten tradycyjny wypiek zakorzenił się w śniadaniach, kolacjach. Dlaczego więc nie uprościć procesu gotowania, abyś mogła sobie pozwolić na pieczenie naleśników przynajmniej codziennie? W takim przypadku pomoże Ci ciasto w butelce.

Brzmi interesująco, prawda? A najlepsze w tym jest to, że tak przygotowane ciasto jest lepiej nasycone powietrzem. I nie trzeba brudzić góry naczyń do jego przygotowania. Wystarczy jedna plastikowa butelka i składniki, które można policzyć na palcach jednej ręki.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Przesiej mąkę wcześniej, aby nasycić ją tlenem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Następnie za pomocą lejka wsyp mąkę do butelki. Dodaj mleko, cukier, jajka, olej roślinny i szczyptę soli według uznania.

Wstrząsaj butelką przez kilka minut, aż masa stanie się jednorodna.

Wylej wymaganą ilość ciasta z butelki i usmaż naleśniki w zwykły sposób z obu stron.

Najwygodniej jest używać butelki z wąską szyjką lub dyszą, jak w przypadku sosów. Niektóre knajpki używają ich do robienia ażurowych wzorzystych naleśników, których nie da się zrobić łyżką lub chochlą. Bardzo praktyczny trik, który pozwala zaoszczędzić dużo czasu i miejsca w kuchni.

A resztę ciasta zawsze można schować na dzień lub dwa do lodówki, a następnie po prostu wstrząsnąć i przygotować kolejną porcję. Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się nim z innymi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!