Szybkie ciasto naleśnikowe w butelce – Ten przepis to mistrzostwo – Oto Instrukcja przygotowania.
18 702
Rzadko spotyka się osobę, która odmawia naleśnika, zwłaszcza z nadzieniem.
Ten tradycyjny wypiek zakorzenił się w śniadaniach, kolacjach. Dlaczego więc nie uprościć procesu gotowania, abyś mogła sobie pozwolić na pieczenie naleśników przynajmniej codziennie? W takim przypadku pomoże Ci ciasto w butelce.
Brzmi interesująco, prawda? A najlepsze w tym jest to, że tak przygotowane ciasto jest lepiej nasycone powietrzem. I nie trzeba brudzić góry naczyń do jego przygotowania. Wystarczy jedna plastikowa butelka i składniki, które można policzyć na palcach jednej ręki.
Składniki:
500 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
230 g mąki pszennej
100 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Przesiej mąkę wcześniej, aby nasycić ją tlenem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Następnie za pomocą lejka wsyp mąkę do butelki. Dodaj mleko, cukier, jajka, olej roślinny i szczyptę soli według uznania.
Wstrząsaj butelką przez kilka minut, aż masa stanie się jednorodna.
Wylej wymaganą ilość ciasta z butelki i usmaż naleśniki w zwykły sposób z obu stron.
Najwygodniej jest używać butelki z wąską szyjką lub dyszą, jak w przypadku sosów. Niektóre knajpki używają ich do robienia ażurowych wzorzystych naleśników, których nie da się zrobić łyżką lub chochlą. Bardzo praktyczny trik, który pozwala zaoszczędzić dużo czasu i miejsca w kuchni.
A resztę ciasta zawsze można schować na dzień lub dwa do lodówki, a następnie po prostu wstrząsnąć i przygotować kolejną porcję. Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się nim z innymi!