Tortilla z serem i szynką będzie idealnie pasować na wszelkiego rodzaju uroczystości. Szybko ją przygotujesz, jeszcze szybciej znika z talerza. Spróbuj i zasmakuj już dziś.

Wizyta niezapowiedzianych gości, a Ty nie wiesz co dla nich przygotować?

A może umawialiście się na spotkanie od dawna, ale brak pomysłu na przekąskę spędza Ci sen z powiek? Ten szybki przepis na tortillę z dodatkami nigdy mnie nie zawiódł! Jest banalnie prosty, zajmuje niewiele czasu i przede wszystkim smaczny – w kilka minut znikają wszystkie placki z farszem.

Składniki:

  • cebula – 2 sztuki
  • keczup – 2 łyżki stołowe
  • słodka papryka – 1 sztuka
  • kiszony ogórek – 1 sztuka
  • szynka – 300 g
  • twardy ser – 100 g
  • śmietana lub majonez – 100 g
  • placki tortilli – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 2 łyżki stołowe
  • olej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, następnie podsmaż cebulę. Dodaj do niej 2 łyżki keczupu. Pokrój w drobną kostkę szynkę, kiszonego ogórka i paprykę. Odłóż do czystego naczynia. Do drugiego naczynia zetrzyj ser i dodaj do niego śmietaną (lub majonez). Dopraw solą według uznania.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Na każdym placku ułóż porcję i zwiń placek w ciasny rulon, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Jajka wbij do miski z mlekiem, dodaj sól według uznania i roztrzep trzepaczką.

Pokrojone kawałki tortilli zanurz w masie jajeczno-mleczne. Na patelni z rozgrzanym olejem smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!