Przepis na pyszny czosnkowy przysmak, który bardzo szybko przygotujesz. Równie szybko czosnkowa pyszność będzie znikać z talerza.
4 917
Do przygotowania przekąski czosnkowej potrzebne nam będą:
Na zakwas:
200ml letniej wody
20g drożdży
300g mąki pszennej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka smalcu
Na nadzienie:
4 ząbki czosnku
2 łyżki wody
2 łyżki oleju roślinnego
opcjonalnie: ser, nasiona
Jak zrobić przekąskę czosnkową?
Na samym początku zrobimy zakwas. Do miski wlewamy 200 ml wody, i dodajemy do niej cukier oraz drożdże. Pamiętaj, że woda nie może być za ciepła, ponieważ drożdże tracą wtedy swoje właściwości! Najlepiej, żeby była letnia. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie dodajemy przesianą mąkę, sól, olej i smalec.
Ręką wyrabiamy ciasto, by było pulchne i gładkie. Gdy przywiera do miski, dodajemy trochę mąki, a gdy jest już gotowe, oprószamy je mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie robimy mieszankę z czosnku, oleju i wody. Gdy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z miski i rozwałkujemy na jeden większy placek – grubość ciasta nie powinna być większa niż 2 cm. Polewamy je wcześniej przygotowaną marynatą czosnkową, i opcjonalnie posypujemy serem lub nasionami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a po wyjęciu możemy je natrzeć niewielką ilością wody, by było wilgotne w środku i puszyste. Kroimy według uznania i podajemy najlepiej z sosem czosnkowym.
Gwarantujemy, że ta przekąska uda się każdemu! Życzymy smacznego!