Marchewki są znacznie smaczniejsze niż frytki – Wystarczy położyć je na blasze do pieczenia i posypać mieszanką czosnkową. Przepis.
39 691
Fantastyczny przepis na dodatek do obiadu, kolacji, przekąski bez ziemniaków.
Składniki:
marchewki (ok. 1 kg)
50 g startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
sól
zmielony czarny pieprz
posiekana pietruszka
czosnek 4 ząbki lub do smaku (może być świeży lub suszony)
Przygotowanie:
Marchew obrać, umyć i osuszyć, pokroić na 3-4 części.
Przełóż do miski i wlej olej, dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wykładamy na blachę do pieczenia papierem do pieczenia i umieszczamy marchewki na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie zrobimy posypkę, siekając jak najdrobniej czosnek. Przełóż czosnek do miski, dodaj parmezan i bułkę tartą i dobrze wymieszaj. Odstawić do czasu użycia.
Po 20 minutach wyjmujemy marchewki z piekarnika i posypujemy przygotowaną posypką, mieszamy i pieczemy w piekarniku przez kolejne 10 minut. Ponownie wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Upieczone marchewki przełożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy natychmiast. Życzymy smacznego!