Przepis na syrop „Penicylina ubogich” , który oczyszcza płuca i leczy nawet najgorszy kaszel – pomoże też palaczom!

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa gotowany przez babcię domowy syrop na kaszel, popularnie zwany „Penicyliną dla Ubogich”. Ten cudowny specyfik z dawnych lat bardzo nam pomógł w chwili, gdy wszechobecna infekcja zaatakowała członków naszej rodziny.

Syrop skutecznie oczyszcza drogi oddechowe z zalegającego śluzu i łagodzi napady uporczywego kaszlu. Ten prosty i szybki przepis nie tylko działa dobroczynnie na nasze drogi oddechowa, ale również pomaga przy innych nieprzyjemnych objawach chorobowych. Co więcej, idealnie sprawdza się w stanach zapalnych gardła i tzw. drapaniu.

Przygotujesz go ze składników, które znajdują się w każdej kuchni! Tymianek to zioło, który pomoże wyleczyć kaszel – nawet ten przewlekły. Nasza mama i babcia przyrządzały go dla nas, gdy byliśmy mali. Kiedy dopadała nas infekcja leczyły nas tym naturalnym specyfikiem. Syrop ma przyjemny smak, koi i pomaga w zasypianiu.

Skąd bierze się tak szybkie działanie tego specyfiku?

Tajemnica tkwi w dobroci natury! Tymianek stanowi źródło naturalnych antybiotyków, ma działanie dezynfekujące i antyseptyczne. Ponadto, pomaga w przeziębieniu, zapaleniu dróg oddechowych i problemach trawiennych.

Wykazuje dobroczynne działanie w napadach kaszlu, zalegającej wydzielinie, astmie, zapaleniu oskrzeli, krztuścu oraz podrażnieniach i suchości gardła. Aby wyprodukować ten wspaniały syrop nie musisz mieć świeżego ziela tymianku! Wystarczy suszony tymianek, który z pewnością znajdziesz kuchennej spiżarni!

Będziesz potrzebować:

  • 200g cukru białego
  • 250ml wody
  • 1 opakowanie suszonego tymianku (lub świeży tymianek)
  • opcjonalnie możesz dodać 3 łyżki stołowe kwiatu malwy, który wzmocni działanie mikstury

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę z cukrem na małym ogniu przez ok. 20 min. Po zdjęciu cukrowej mikstury z palnika dodaj do niej pozostałe składniki. Po całkowitym ostygnięciu przecedź syrop przez gazę lub sito i przelej do butelki (najlepiej z ciemnego szkła). Przechowuj w lodówce. Podawaj 1 łyżeczkę od 3 do 4 razy dziennie.

Syrop ma wyjątkowo przyjemny smak. Można go podawać również dzieciom.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!