Ciasto góra lodowa to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem jakie jadłam. Choć nazwa jest dość specyficzna i wiele o cieście nie mówi to naprawdę warto wypróbować ten przepis.
Ciasto jest zrobione na bazie biszkoptu kakaowego, nasączonego kawą i przełożonego kremem budyniowym. Można użyć gotowego kremu karpatkowego, ale zachęcam do zrobienia domowego kremu. Wierzch ciasta stanowią biszkopty moczone w kremie budyniowym i zatopione w pysznej polewie na bazie mleka w proszku. Dzieląc polewę na dwie części możemy uzyskać wersję mleczną i kakaową.
Połączenie tych warstw pozwala uzyskać wspaniałe ciasto, które na pewno przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Góra Lodowa to świetny mix słodkiego ciasta z lekkim kremem i puszystym biszkoptem.
Po pokrojeniu ciasta, na każdym kawałku biszkopt stanowi nieregularny szczyt i prawdopodobnie do tego właśnie nawiązuje nazwa. Wspaniały smak i efektowny wygląd sprawiają, że ciasto idealnie nadaje się do postawienia na stole na każdej imprezie.
CIASTO GÓRA LODOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 1/2 łyżki kakao
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka (pojedynczo). Za pomocą dużej drewnianej łyżki lub szpatułki dodajemy powoli suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto na blachę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części, które stworzą warstwy. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią.
Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dolewamy zimne mleko. Gotujemy na wolnym ogniu, aż budyń mocno zgęstnieje. Owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Miękkie masło rozbijamy mikserem, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jedną część biszkoptu układamy w brytfannie, nasączamy połową naparu z kawy i pokrywamy jedną częścią kremu budyniowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu. Ścinamy spód biszkopcików, by jedna strona była równa i układamy na kremie w rzędach, lekko wciskając.
Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Do czasu przygotowania polewy wstawiamy do lodówki. Roztapiamy masło lub margarynę na ogniu, następnie dodajemy wodę oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Wsypujemy mleko w proszku nie przestając mieszać. Gotowy krem dzielimy na dwie części, by zrobić polewę. Do jednego kremu dodajemy przesiane kakao, do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa szybko tężeje. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).