Jak zrobić pyszną sałatkę z jajkami i kiszonymi ogórkami. Mój przepis na wszystkie okazje!

Sałatki jajeczne goszczą na naszych stołach od zawsze. Istnieje bardzo wiele sposobów na ich przyrządzanie, jajka bowiem mogą się łączyć z różnymi składnikami. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę jajeczną z dodatkiem kiszonych ogórków.

Do jej przyrządzenia potrzebne będą:

  • dwa ugotowane na twardo jajka,
  • dwa małe ogórki kiszone lub jeden większy,
  • 20 g majonezu,
  • 15 g musztardy francuskiej,
  • koperek,
  • sól i pieprz (do smaku).

Najpierw trzeba zrobić dressing. W tym celu miesza się ze sobą majonez, musztardę oraz koperek, a następnie wszystko doprawia solą i pieprzem. W dalszej kolejności można się zabrać za krojenie w dużą kostkę jajek i kiszonych ogórków. Pokrojone składniki łączy się ze sobą, po czym polewa się je sosem i sałatka gotowa. Prawda, że proste?

Majonez można oczywiście zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, a ogórka kiszonego – ogórkiem świeżym, ale wtedy sałatka będzie już smakować trochę inaczej.

Przepis ten można łatwo zmodyfikować, o co pokusiłam się poniżej. Zachęcam was do spróbowania również tej drugiej wersji sałatki jajecznej.

Tym razem potrzebne będą:

  • dwa ugotowane na twardo jajka,
  • dwa kiszone ogórki,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • 20 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 15 g musztardy francuskiej,
  • rukola,
  • koperek i natka pietruszki,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz (do smaku).

Przyrządzanie sałatki zaczynamy od pokrojenia w dużą kostkę jajek i kiszonych ogórków. Następnie ucieramy na tarce żółty ser.

Umytą i osuszoną rukolę siekamy, podobnie jak koperek i natkę pietruszki, po czym mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kwaśną śmietanę lub jogurt i musztardę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!