Przepisy kulinarne Sztuczka do zrobienia majonezu ze zwykłego mleka i bez jajek: Doskonały, gęsty i nikt nie wierzył, że nie jest kupny Last updated wrz 14, 2021 45 959 Majonez ten doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek, dań głównych czy kanapek. Przygotowujesz go bardzo łatwo, w kilka sekund. Zawsze się udaje! Potrzebujesz: 100 ml mleka (temperatura pokojowa) 200 ml oleju (temperatura pokojowa) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Wlej mleko i olej do pojemnika (ważne, aby oba składniki miały temperaturę pokojową, inaczej majonez się nie uda). Za pomocą blendera ręcznego ubij oba składniki. Dodaj musztardę, czosnek, sól i sok z cytryny. Ponownie wymieszaj, aż masa zgęstnieje. Majonez jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez 5 do 7 dni. Życzę smacznego!