Sztuczka do zrobienia majonezu ze zwykłego mleka i bez jajek: Doskonały, gęsty i nikt nie wierzył, że nie jest kupny

Majonez ten doskonale nadaje się  jako dodatek do sałatek, dań głównych czy kanapek. Przygotowujesz go bardzo łatwo, w kilka sekund. Zawsze się udaje!

Potrzebujesz:

  • 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 200 ml oleju (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wlej mleko i olej do pojemnika (ważne, aby oba składniki miały temperaturę pokojową, inaczej majonez się nie uda).

Za pomocą blendera ręcznego ubij oba składniki. Dodaj musztardę, czosnek, sól i sok z cytryny. Ponownie wymieszaj, aż masa zgęstnieje.

Majonez jest gotowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez 5 do 7 dni.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!