Krakowskie ciasto – tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Ten wyjątkowy przepis na ciasto z delikatną, puszystą pianką, kremem i owocami jest niezwykle prosty w wykonaniu, a efekt rozkocha w sobie wszystkich smakoszy deserów!

Potrzebne składniki :

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej tortowej,
  • 50g cukru białego,
  • 100g masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Aksamitny krem:

  • 250ml mleka 2%,
  • 50g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 100g masła, odstanego w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 torebka (20g) cukru waniliowego.

Puszysta pianka:

  • 4 białka jajek,
  • 125g cukru pudru,
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 225g ulubionych, mrożonych owoców np. truskawek, owoców leśnych.
  • Blacha lub forma do ciast o wymiarach 20×30 lub 25×35

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!