Obłędnie smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Znikają ze stołu w kilka chwil. Hit w mojej kuchni

Prezentujemy przepis na naprawdę smaczne klopsiki, które w teorii mają starczyć na kilka dni, natomiast w praktyce znikają zaraz po ich zrobieniu.

Klopsiki wykonane według tego przepisu są smaczne, sycące, a także z całą pewnością będą smakowały całej rodzinie. Dodatkowo są one dość proste w przygotowaniu.

Niezbędne składniki

Klopsiki

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 130 gramów ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 gramów marchewki
  • 100 gramów cebuli
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Sos

  • 50 gramów kwaśnej śmietany
  • 50 gramów koncentratu pomidorowego
  • przyprawy
  • 20 gramów oleju
  • 150 mililitrów wody
  • 10 gramów słodkiej papryki

Jak przygotować?

Mięso odkładamy do miski, do którego dodajemy ryż i cebulę, która wcześniej została posiekana na drobne kawałki. Marchew myjemy i trzemy na bardzo tarce.

Do wcześniej przygotowanego mięsa dodajemy marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajko. Do tej mieszanki dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

Mięso kształtujemy w kulki i układamy w formie do pieczenia. W tym czasie przygotowujemy sos.

Mieszamy śmietankę z koncentratem pomidorowym, olejem, przyprawami i dokładnie ubijamy aż do uzyskania jednolitej mieszanki. Do tego dodajemy wodę i równomiernie polewamy mięso.

Tak przygotowane danie pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Całość można posypać startym serem.

Dodatkowy przepis

Co będzie potrzebne?

  • 600 gramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • przyprawy
  • twardy ser
  • 1 jajko
  • 250 gramów kapusty

Jak zrobić?

Kapustę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do mięsa mielonego. Do tego dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i jajko.

Blachę smarujemy olejem i układamy na niej kulki przygotowane z mielonego. Przykrywamy to folią i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Po tym czasie sypiemy twardym serem i pieczemy kolejne 10 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!