Niesamowity deser z patelni: Bez pieczenia w piekarniku, gotowe w 30 minut

Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz nawet piekarnika. Zrobisz je na patelni! Przełożysz kremem i gotowe. Rezultat jest fantastyczny!

Potrzebujesz:

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleka
  • 200 g śmietany (18-20%)

Przygotowanie:

Do małego garnka włóż masło, miód, jajka i szczyptę soli. Włóż do kąpieli wodnej i mieszaj, aż wszystkie składniki się połącząNastępnie dodaj sodę i ponownie dokładnie wymieszaj.

Mieszanka zaczyna się pienić. Teraz dodaj trochę mąki i ponownie wymieszaj. Możesz zdjęć garnek z kuchenki i lekko ostudzić. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto. Połóż je na desce i podziel na 8 równych części.

Każdy kawałek rozwałkuj na płaski placek. Umieść każdy po klei na suchej, rozgrzanej patelni i smaż na delikatnym ogniu z obu stron przez 1-2 minuty.

Następnie przygotuj szybki krem. Wymieszaj mleko skondensowane ze śmietaną. Krem układaj równomiernie na przemian na usmażonych ciastkach. Ostatnią warstwą będzie śmietanka.

Deser przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Następnie możesz udekorować go np. polewą czekoladową.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!