Niesamowity deser z patelni: Bez pieczenia w piekarniku, gotowe w 30 minut
40 723
Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz nawet piekarnika. Zrobisz je na patelni! Przełożysz kremem i gotowe. Rezultat jest fantastyczny!
Potrzebujesz:
220 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
130 g masła
100 g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleka
200 g śmietany (18-20%)
Przygotowanie:
Do małego garnka włóż masło, miód, jajka i szczyptę soli. Włóż do kąpieli wodnej i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj sodę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Mieszanka zaczyna się pienić. Teraz dodaj trochę mąki i ponownie wymieszaj. Możesz zdjęć garnek z kuchenki i lekko ostudzić. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto. Połóż je na desce i podziel na 8 równych części.
Każdy kawałek rozwałkuj na płaski placek. Umieść każdy po klei na suchej, rozgrzanej patelni i smaż na delikatnym ogniu z obu stron przez 1-2 minuty.
Następnie przygotuj szybki krem. Wymieszaj mleko skondensowane ze śmietaną. Krem układaj równomiernie na przemian na usmażonych ciastkach. Ostatnią warstwą będzie śmietanka.
Deser przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Następnie możesz udekorować go np. polewą czekoladową.