Zawiń ser, salami, szynkę w ciasto francuskie i do piekarnika – pyszne nadziewane paluszki w kilka chwil

Czy na imprezę, czy na ciekawą kolację, te nadziewane paluszki będą idealnym pomysłem dla Twoich gości, czy domowników, a są tak proste i szybkie w przygotowaniu!

Co będzie Ci potrzebne?

  • 250 g ciasta francuskiego (kupne lub zrobione samemu)
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 3 g oregano
  • 50 g salami
  • 100 g tartego sera
  • 50 g szynki
  • 50 g salami pikantnego/paprykowego

Dodatkowo może się przydać także 30 g sosu/przecieru pomidorowego, 20 g parmezanu oraz następne 3 g oregano.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkuj na samym początku na cienki prostokąt, następnie posmaruj je równomiernie przecierem pomidorowym, posyp oregano oraz tartym serem.

Na to wszystko należy nałożyć salami, szynkę oraz kolejny rząd salami. Całość zawiń w rulon. Końce zawiniętego już ciasta francuskiego, ze wszystkimi produktami wewnątrz, zaciśnij, najlepiej widelcem.

Potrawę połóż na papierze do pieczenia, a jej wierzch pokryj sosem pomidorowym. Następnie górę posyp oregano, a także startym parmezanem.

Paluszki piecz w piekarniku, który wcześniej nagrzany został do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 30 minut, a kiedy minie ten czas, pokrój ciasto i gotowe.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!