Oto przepis na najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotychczas jadłam. Pyszne pieczone kawałki kurczaka w stylu gyros

Kurczak w stylu GYROS

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostego i jakże smacznego kurczaczka. Jestem przekonana, że zachwyci również Ciebie.

Przepis zawiera składniki na porcję dla czworga osób.

Potrzebne składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • 4 ząbki czosnku (może być również czosnek granulowany)
  • 1 łyżeczka rozmarynu ( rozmaryn może być świeży lub suszony )
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • przyprawa do mięsa gyros

Przygotowanie kurczaka:

Najpierw dokładnie umyj piersi z kurczaka, następnie osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Przypraw mięso solą, rozmarynem i koperkiem. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę zmieszaj z musztardą i czosnkiem oraz przyprawą gyros (możesz ją zastąpić mieszanką ziół i czerwonej papryki).

Zalej mięso przygotowanym sosem. Naczynie z kurczakiem przykryj folią i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut.

Sprawdzaj stan wysmażenia mięsa wkładając w nie nóż lub widelec.

Smacznego kochani!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!