Gerbota – pyszne węgierskie ciasto – mamy oryginalny przepis – pyszny smak, nie do opisania.

Niewiele osób wie, że Gerbota to popularne węgierskie ciasto – być może znają go bywalcy węgierskich kawiarni w Budapeszcie.

A ponieważ uwielbiamy połączenie smaku słodkiego dżemu i orzechów z miękkością ciasta, chcemy się dzisiaj z Tobą podzielić przepisem na przygotowanie tego przysmaku w domowej kuchni.

Jak przygotować węgierską Gerbotę?

Węgierski wypiek wymaga trochę pracy, ale efekt jest tak znakomity, że warto poświęcić na to trochę czasu.

Do ciasta potrzebne będą:

  • mąka pszenna tortowa – 500 g
  • jajka – 2 szt.
  • orzechy włoskie – 400 g
  • dżem morelowy – 500 g
  • śmietana 30% – 250 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 200 g
  • drożdże świeże – 25 g
  • cukier puder – 100 g
  • mleczna czekolada – 100 g
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta – rozpuszczamy masło i lekko chłodzimy, następnie odlewamy jedną łyżeczkę, którą wykorzystamy do polewy czekoladowej. Do pozostałego masła dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, dodajemy jajka i miksujemy.

W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i skórkę cytrynową. Całość dokładnie zagniatamy na miękkie ciasto.

Jeśli zachodzi potrzeba, podczas zagniatania dosypujemy mąki, aby ciasto się nie kleiło do dłoni. Zagniecione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W tym czasie zajmujemy się orzechami – mielimy je i mieszamy z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Po dokładnym wymieszaniu orzechy dzielimy na 3 części.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt blachy do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Wykładamy pierwszą warstwę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasta smarujemy dżemem i nakładamy warstwę orzechów z cukrem. Czynność tą powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.

Ostatnią, górną warstwą musi być ciasto.

Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem – zapobiegnie to puchnięciu podczas pieczenia. Całość przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 – 40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Ostatnią czynnością jest przygotowanie polewy czekoladowej – mleczną czekoladę łączymy z pozostawioną wcześniej łyżeczką masła i podgrzewamy przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Gorącą polewą dekorujemy nasze ciasto – studzimy, kroimy na kawałki i już możemy cieszyć się pysznym smakiem węgierskiej Gerboty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!