Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie. Dzięki temu przepisowi przestaniesz jeść chleb

Jednym z przepisów pochodzących z dawnych czasów są wyjątkowe puszyste placuszki, które przypominają chlebki.

Tak wykonane placki mogą naprawdę bardzo fajnie rozpieszczać i dlatego też momentami bardzo trudno poczekać aż będą zimne. Poniżej prezentuje, w jaki sposób można je wykonać i dać innym, aby pokochali ich wyjątkowy i ponad przeciętny smak.

Składniki do przygotowania placków

  • pół litra kefiru (bez znaczenia zawartość tłuszczu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • około pół kilograma mąki (raczej na + niż -)
  • 50 gramów masła
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki nadzienia

  • twaróg z ziołami
  • puree ziemniaczane
  • duszone grzyby
  • duszona kapusta
  • kiełbaski lub szynka z serem

Jak przygotować placuszki?

Rozpoczęcie przygotowania placków należy zacząć od wymieszania kefiru z sodą. Do tej mieszanki trzeba dodać jajko oraz olej. Mąkę trzeba przesiać i dodać do wcześniej zrobionej masy.

Mąkę trzeba dodawać do momentu, aż ciasto będzie delikatnie przyklejało się do ręki. Po uzyskaniu takiej konsystencji należy utworzyć kulkę ciasta i posypać ją mąką, a następnie przykryć ręcznikiem na 10 minut.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8-9 części. Każdy z kawałków należy rozwałkować na grubość około 1 do 1.5 cm. Na środku każdego z kawałków należy ułożyć farsz, i całość tak zacisnąć, aby połączyć ze sobą wszystkie krawędzie.

Następnym krokiem jest rozgrzanie patelni, która powinna być natłuszczona olejem roślinnym. Na tej patelni smażymy placuszki z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.

Każdy z usmażonych placków należy posmarować masłem i posypać solą. Po tym procesie należy odstawić je na 10-15 minut.

Tak przygotowane placuszki są naprawdę bardzo pyszne. Zapraszam do robienia i smakowania.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!