Przepyszne przekąski w 15 min – ze stołu znikają w kilka chwil. Szybko i pysznie
Wystarczy tylko 15 minut by przygotować przepyszne przekąski.
Oto kilka sposobów na przygotowanie tortilli, będzie ona pyszna i nadawać się na różne okoliczności, o różnych porach dnia, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, cześć obiadu, kolacje, lub by poczęstować gości.
Każdy z przedstawionych wariantów ma przepyszne, wyjątkowe nadzienie. Zatem przepisy jak je przygotować.
Zawartość puszki ryb w sobie własnym należy rozgnieść widelcem, następnie zetrzeć 200 g twardego sera w kostce i dodać do papki z ryby, dorzuć jeszcze koper i majonez. Wymieszaj, zwiń pite. Tak przygotowaną należy odstawić na 10 – 15 minut.
350 g fileta z kurczaka należy ugotować, po czym pokroić w cienkie paski. Dodać 2 porcje roztopionego, starego wcześniej na grubych oczkach sera. Dodać świeże, posiekane zioła.
Do 200g twarogu dodać 2 łyżki śmietany i koperek. Przez praskę należy wycisnąć 2 ząbki czosnku. Osolić do smaku.
200 g fasolki po ugotowaniu przycisnąć za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dużą cebule pokroić w kostkę, po czym na rozgrzanym maśle usmażyć. Wymieszać cebule i fasole z dwoma rozdrobnionymi ząbkami czosnku i osolić.
1/4 kg paluszków krabowych pomieszać ze świeżym drobno pokrojonym ogórkiem i 2 startymi jajami, na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z majonezem i dodać świeże zioła.
200 g szynki drobno pokroić. 2 ogórki pokroić w plasterki. 200g twardego sera zetrzeć na tarce. Wymieszać z majonezem.
Marchewkę i dwa świeże ogórki zetrzeć na tarce. Dodać majonez i wymieszać. Pomidora pokroić w pół pierścienie. Marchewkę i ogórki włożyć do środka tortilli, a pomidora na wierzchu.
Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości pół cm. Osolić. Po 20 minutach opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni z gorącym tłuszczu roślinnym smażyć bakłażana z obu stron.
Na tortilli położyć bakłażana, śmietanę, i pokrojonego w plastry pomidora. Opcjonalnie można dodać czosnek.
3 kiszone ogórki i 3 ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce. Posiekany wędzony filet z kurczaka i groszek wymieszać z tartymi warzywami i majonezem.
Pieczarki (200g) usmażyć na patelni, 100 g twardego sera zetrzeć na tarce, wymieszać wszystko z koperkiem.
Na placku tortilli rozsmarować serek śmietankowy, następnie położyć sałatę. Na jednym końcu położyć tuńczyka z puszki, na środku starty ser, na na drugim końcu pokrojone paluszki krabowe. Teraz zawinąć w rurkę i pokroić na małe kawałki.