Garnek Karpacki – Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni.

Dania jednogarnkowe to świetny sposób na szybki i pyszny obiad. Obiad jednogarnkowy może zastąpić obiad z dwóch dań. Potrawy jednogarnkowe są syte, a odpowiednie połączenie składników da nam pyszny efekt.

Jeśli przygotujemy je w ładnym naczyniu, śmiało możemy takie danie postawić na stole i zaserwować gościom.  Przepisów na takie dania jest bardzo dużo i z reguły są proste do zrobienia. Dziś czas na garnek karpacki. Smacznego !

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 400 g marynowanych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 500 g marchwi
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego 
  • sól
  • pieprz
  • czosnek – 2 ząbki lub do smaku według uznania
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w oleju, najlepiej w głębokim naczyniu – głęboka patelnia lub wok do zarumienienia. 

Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz lub trochę większą). Do przecieru pomidorowego wyciśnij czosnek i wymieszaj. Pokrój cebulę na cienkie talarki. Marchewkę zetrzyj na tarce, na średniej grubości oczkach

Gdy ziemniaki zaczną nabierać złotego koloru, wrzuć do nich pokrojoną cebulę. Wymieszaj. Gdy trochę się podsmaży cebula, wrzuć mięso. Całość wymieszaj, posól do smaku i popieprz. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut. 

Dodaj pieczarki, marchewkę, czerwoną fasolę. Dokładnie wymieszaj. Smaż około 5 minut. 

Przełóż całość do glinianego naczynia, zapełniając go do ¾ wysokości. 

Do 2 litrów wody dodaj liść laurowy, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu, pokrojoną natkę pietruszki. Wodę ze składnikami podgrzej, ale nie doprowadzając do wrzenia.

Przelej to do garnka z mięsem. Garnek zakryj pokrywką. Wstaw garnek do nienagrzanego piekarnika. Ustaw go na 180 stopni. Potrawę duś około 50 minut.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!