Pyszny i delikatny jabłecznik z kaszą manną. Goście wciąż proszą mnie o ten przepis.
24 886
Ten przepis na szybką szarlotkę „Trzy szklanki” stał się ostatnio hitem w moim domu! Dzieci uwielbiają jej smak, a goście wciąż proszą o dokładkę!
Ja uwielbiam ją za szybkości i prostotę przygotowania oraz za obłędnie pyszny aromat, który rozchodzi się po domu w trakcie jej pieczenia. Pyszna, bardzo delikatna, miękka i pachnąca uczta do popołudniowej kawy!
Składniki
Mąka pszenna – 1 szklanka
Kasza manna – 1 szklanka
Cukier – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cynamon – 0,5 łyżeczki
masło – 100 g
Jabłko – 4 sztuki
Wanilia – 1 g
Cukier puder – do smaku
Przygotowanie
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i wanilinę.
Posmaruj masłem naczynie do pieczenia. Najpierw ułóż warstwę połowy mieszanki sypkich składników, a następnie połowę startych jabłek. Powtórz czynność jeszcze dwa razy, pozostawiając trochę sypkich składników na ostatnią warstwę.
Na wierzch zetrzyj schłodzone w lodówce masło. Piecz ciasto przez 40 minut w 180 ° C. Przed podaniem udekoruj szarlotkę cukrem pudrem. Smacznego!