Obłędna w smaku cukinia na zimę z sosem pomidorowym. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Do najbardziej znanych przepisów na przetwory należą te z pomidorów i ogórków. Aby urozmaicić zimowe menu polecam dziś świetny przepis na cukinię w sosie pomidorowym.

Musztarda dodaje pikanterii marynacie, która sama w sobie jest niesamowicie pyszna. Cukinia jest chrupiąca, słodko-kwaśna i umiarkowanie ostra. Istnieje ryzyko, że tak Ci zasmakuje, aż zjesz całą porcję od razu i nie zdążysz włożyć jej do słoików!

CUKINIA NA ZIMĘ Z SOSEM POMIDOROWYM

Marynowana cukinia jest bardzo łatwa do przygotowania. Pomimo braku sterylizacji słoiki nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Ilość składników wskazanych w przepisie wystarczy na 4 słoiki po 0,5 litra.

SKŁADNIKI

  • 1200 g młodej cukinii
  • 800 ml wody
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 30 g soli
  • 75 g cukru
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (do kupienia w wybranych sklepach między innymi sklepach internetowych – https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-288-Musztarda-w-proszku-Colmans-113g.html)
  • 4 parasole kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście porzeczki
  • 4 liście wiśni
  • 12 groszków ziela angielskiego
  • 1 ostra papryka

PRZYGOTOWANIE

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!