Wyśmienity turecki deser nie pozostawi nikogo obojętnym. Tylko z 4 składników – prawdziwy hit

Wyśmienity turecki deser nie pozostawi nikogo obojętnym.

A szczególnie dzieci będą zajadać go z apetytem! Uczta może być wykonana z absolutnie dowolnego soku. Przygotowanie tej tureckiej rozkoszy w domu nie jest trudne więc koniecznie bierz się do przygotowań

SKŁADNIKI

  • 400 ml świeżego soku z mandarynki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi
  • 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1. Wyciśnij 400 ml soku z mandarynek, usuń pestki i miąższ.

2. Wlej sok do garnka, dodaj skrobię, cukier i dokładnie wymieszaj składniki trzepaczką, aby nie było grudek.

3. Postaw garnek na ogniu i poczekaj aż mieszanka się zagotuje, ciągle mieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj az osiągnie konsystencję średnio gęstego dżemu.

4. Usuń mieszaninę z ognia, dodaj sporą łyżkę masła i dokładnie ubij trzepaczką.

5. Wybrane pojemniki posmaruj masłem, a następnie napełnij gorącą mandarynkową masą. Włóż mieszaninę do lodówki, najlepiej na całą noc.

6. Ostrożnie wyjmij deser z foremek, pokrój na porcje i obtocz w wiórkach kokosowych.

7. Domowe Lukum, bez konserwantów i barwników gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!