Efektowna babka na białkach – puszysta, pulchna, mięciutka i wilgotna.
5 558
Dziś przedstawiamy Wam przepis od Pani Elżbiety Klinikowskiej z grupy na Facebooku: Przy Garach. Zapraszamy do dołączenia do nas. Codziennie nowe pyszne przepisy 🙂
Składniki:
7 bialek
1szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i1/2 szkl mąki
3/4 szkl oleju
4 łyżki wody
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
1 pełna łyżeczka mąki
1/2 szkl kawy cappuccino ( u mnie orzechowe )
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
100 gr czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
50 gr czekolady białej + 1 łyżka mleka
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier
2. Do piany przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać
3. Dodać olej i wodę, wymieszać
4. Ciasto podzielić na 4 części:
do jednej dodać mąkę
do drugiej kakao
do trzeciej kawę
do czwartej orzechy
5. ciasto wykładać warstwami do tortownicy o średnicy 24 cm
Piec z termoobiegiem w 160 ° ok 35/ 40 min ( do suchego patyczka ) Czekolady rozpuścić i udekorować. Zapraszamy do udostępniania i życzymy smacznego! 🙂