3 proste sałatki dietetyczne zamiast obiadu. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.
Współczesny rytm życia znacznie komplikuje przestrzeganie zasad zrównoważonej i zdrowej diety. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wybór pysznych sałatek, które doskonale zaspokoją głód i będą wystarczająco lekkie dla żołądka.
Sałatki na lekki obiad
Sałatka Grecka
Składniki
- 3-4 pomidory
- 2 ogórki
- 1 słodka czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta odtłuszczonego
- 100 g oliwek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa dobrze umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie półpierścienie.
Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połącz warzywa, dodaj pokrojony ser i oliwki, zalej dressingiem i wymieszaj.
Sałatka Cobb
Składniki
- 0,5 główki sałaty rzymskiej
- 0,5 główki sałaty bostońskiej
- Rukiew wodna 0,5 pęczka (opcjonalnie)
- 6 plasterków boczku ( w wersji dietetycznej nie dajemy boczku)
- 2 awokado
- 1 filet z kurczaka
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g sera (w wersji dietetycznej ser odtłuszczony)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Podsmaż boczek na suchej patelni na złoty kolor, używając ręczników papierowych pozbądź się nadmiaru tłuszczu. Drobno pokrój schłodzony boczek.
Umyj sałaty, oczyść awokado, usuń pestkę, usuń nasiona z pomidorów, pokrój wszystko w małą kostkę. Ugotuj kurczaka i jajka, drobno pokrój.
Wymieszaj ocet, musztardę, cukier, oliwę, starty ser, sól i pieprz.
Rozprowadź na talerzu mieszankę sałat, połóż na niej kurczaka, boczek, pomidory i awokado, posyp jajkami i szczypiorkiem. Polej przygotowanym sosem.
Sałatka z pstrąga i ogórka
Składniki
- 150 g solonego lub wędzonego pstrąga
- 1-2 ogórki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 główki sałaty
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj ogórki i pokrój na pół-pierścienie. Pstrąga pokrój w cienkie paski lub plastry.
Wymieszaj sok z połowy cytryny, miód i musztardę z oliwą z oliwek, posól i popieprz.
Na dnie naczyń ułóż umyte i wysuszone liście sałaty, kolejno ryby i pokrojone ogórki, polej dressingiem.
Smacznego!