5 super potraw, które warto jeść każdego dnia – Lekarz twierdzi, że dzięki nim wyglądał 10 lat młodziej…
Lekarz twierdzi, że regularne spożywanie tych pokarmów odmłodzi Cię o kilka lat…
dr. Mark Hyman jest ekspertem w dziedzinie medycyny funkcjonalnej w Cleveland Clinic i autorem Young Forever. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się także na portalach społecznościowych. Jego konto Tik Tok ma prawie 390 000 obserwujących. ludzie. W jednym z filmów wymienia najcenniejsze dla zdrowia produkty spożywcze. 63-letni mężczyzna twierdzi, że dzięki diecie bogatej w te superfoods jego wiek biologiczny jest młodszy o dwie dekady.
– Jest pięć produktów spożywczych, które jem każdego dnia, aby promować zdrowie i długie życie – mówi na początku, dodając, że te produkty są jak lekarstwo.
Warzywa krzyżowe
Nie ma znaczenia, czy wybierzesz kapustę białą czy czerwoną, brukselkę , kalafior czy brokuły . Wraz z kalarepą, kapustą włoską i kapustą pekińską należą do rodziny kapustowatych lub krzyżowych. Są nie tylko bogate w minerały i kluczowe witaminy, takie jak kwas foliowy i witamina K , ale także zawierają niezwykle cenne fitochemikalia, takie jak indole, które mogą zapobiegać nowotworom, w tym rakowi okrężnicy .
dr. Hyman zwraca uwagę, że kwas foliowy obecny w warzywach jest ważny dla kluczowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie i reguluje poziom homocysteiny , która może uszkadzać naczynia krwionośne i zwiększać ryzyko powstawania zakrzepów. – Dlatego tak ważne jest, aby codziennie jeść przynajmniej szklankę tych warzyw – mówi ekspert.
Oliwa z oliwek
Doktor Hyman przyznaje, że jest to jego ulubione źródło tłuszczu i dodaje, że „wykazano, że zawiera ono różnorodne związki przeciwzapalne”. Cytuje badania, które wykazały, że związki obecne w oliwie z oliwek są podobne do aspiryny czy ibuprofenu. Ekspert podkreśla, że oliwa z oliwek powinna być naszym pierwszym wyborem, gdy sięgniemy po jakikolwiek tłuszcz. Jest źródłem witamin A, D, E i K, a także zawiera około 30 związków fenolowych , które oprócz działania przeciwzapalnego, działają również przeciwutleniająco i chronią przed wolnymi rodnikami. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska oparta na oliwie z oliwek uznawana jest za najzdrowszą dietę świata, która może uchronić przed cukrzycą typu 2, miażdżycą, otyłością, chorobami układu krążenia, a nawet nowotworami.
Orzechy, jądra i nasiona
To kolejne cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych , które korzystnie wpływają na nasz organizm, zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Są pełne minerałów, tłuszczów, białek i błonnika – mówi.
Według dr. Najlepiej stosować Hymana:
- migdały,
- orzechy włoskie,
- orzechy pekan,
- orzechy laskowe,
- orzechy makadamia,
- nasiona dyni,
- nasiona konopii,
- nasiona Chia,
- ziarenka sezamu.
Jagody
Mają dwie główne zalety: są niskokaloryczne i zawierają wiele witamin i polifenoli, takich jak antocyjany. Dzięki temu chronią przed chorobami serca, a nawet wspomagają pracę mózgu, zapobiegając tym samym procesom neurodegeneracyjnym . Do grupy jagód zaliczają się nie tylko borówki, truskawki, maliny i jeżyny, ale także żurawina, aronia i porzeczki. „Te fitochemikalia aktywują ścieżki długowieczności, których wszyscy potrzebujemy, aby aktywować nasze systemy uzdrawiania, co jest kluczem do zachowania wiecznej młodości” – mówi dr. Hymana.
Zielona herbata
– Zawiera wszystkie fitochemikalia i katechiny , które, jak wykazano, aktywują przełączniki i ścieżki długowieczności w naszych ciałach, dzięki którym jesteśmy młodzi i zdrowi – wyjaśnia. Liczne badania pokazują, że zielona herbata może chronić serce i wspierać układ odpornościowy, zmniejszać stany zapalne w organizmie, a nawet zapobiegać nowotworom. – Zielona herbata staje się jeszcze bardziej korzystna w postaci matchy – sproszkowanych liści herbaty , które można zmieszać z wodą lub dodać do smoothie i jest to jeden z moich ulubionych sposobów jej spożywania – zdradza dr. Hymana.